tiistai 22. elokuuta 2017

Uusi aluevaltaus - fillaritrial

Edellisestä päivityksestä on niin paljon aikaa, että kaikki blogia aiemmin seuranneet ovat varmaan jo kadonneet. Olen kuitenkin koko ajatellut jatkavani tätä jossain muodossa, mutta en ole keksinyt mitään uutta sanottavaa pyöräilystä. Nyt kuitenkin asiaa on.

Innostuin fillaritrialista. Kiinnostukseni lajia kohtaa alkoi jo 2000-luvun alun maastopyörävideoista. Niissähän oli aina kovavauhtinen DH/freeride-osuus, sitten se hillitön rotkon reunalta droppaaminen sekä urbaani trial-kikkailupätkä. Tuo näppärä fillarinkäsittely oli todella vangitsevaa katseltavaa ja alkoi heti kiinnostaa.

Olin yhdessä vaiheessa trial-pyöriä myyvässä liikkeessäkin töissä ja tuolloin pääsin kokeilemaan ensi kertaa trial-fillaria. Jäi kuitenkin vielä siinä vaiheessa hankkimatta.

Sitten Danny MacAskill vei Youtube-videoineen koko lajin ihan uudelle tasolle. Dannyn Inspired-video nousi vuonna 2009 maailman tietoisuuteen yhdessä yössä. Hänen temppunsa ja ajotekniikkansa olivat jotain suurelle yleisölle ennennäkemätöntä. Vuosien saatossa videoita tuli lisää - ja tulee edelleen. Ja katsoin ne kaikki.

Kuluneena kesänä kävimme lomamatkalla Skotlannissa ja Isle of Skyella vieraillessamme paikallisesta kirjakaupasta löytyi sieltä kotoisin olevan Dannyn kirja At The Edge - Riding For My Life. Ostin kirjan ja luin sen parilta istumalta. Oli todella kiinnostavaa luettavaa, suosittelen mikäli aihe kiinnostaa. En tiedä, onko Suomesta vielä saatavilla, en ole ainakaan nähnyt missään.

Koko tämä pitkä alustus johtaa siihen, että päätin tehdä jotain tälle kasvavalle kiinnostukselleni. Lueskelin netistä hieman lisätietoa pyöristä. Vuonna 2005 myynnissä oli pääosin (ellei jopa pelkästään) 20"- ja 26"- kokoisia fillareita. 20" tuntui hieman pieneltä ja maastofillareihin tottuneelle 26" vaikutti sopivammalta. Nyt kuitenkin markkinoille on tullut tähän väliin 24", joka saattaisi olla vähän näppärämpi käsitellä. Briteistä löytyi alan verkkokauppa Tartybikes, jonka valikoimiin kuuluu myös Inspired-merkki.

Inspired Flow 24 vaikutti sopivalta, myös hintansa puolesta se tuntui olevan hyvä valinta lajin aloittamiseen. Osia voi kyllä sitten päivittää parempiin, jos tulee tarvetta. Päädyin sitten tilaamaan itselleni sellaisen.Tartybikesin palvelu oli hyvää ja täsmällistä. Tilauksen vaiheista tuli hyvin infoa ja toimitus oli nopea. Pyörä tuli laatikossa, kiekot irti ja tanko stemmeineen irrotettuna. Kasaamisen jälkeen pääsin samana iltana vielä koeajollekin. Pyörä tuntui ja tuntuu edelleen hyvältä. Vaikeaahan trial on, joten aika pienin askelin tässä mennään. Pitää oppia ryömimään ennen kuin voi kävellä. Näin alussa treenailen endoa ja bunnyhoppia ym., siitä sitten taitojen kehittyessä vähitellen vaikeampiin. Tämä on ainakin suunnitelma.

Trial tuntuu olevan sopiva laji kaltaiselleni vähän varttuneemmallekin, koska temput voivat aika minimaalisia, eikä mitään hillitöntä extremeä, jossa paikat ovat heti hajalla. Toki tähänkin on mahdollisuus, jos kantti kestää.

Jos opin jossain vaiheessa joitakin näyttämisen arvoisia temppuja, postailen niitä sitten ihan julkisestikin. Toistaiseksi treenailen ihan omassa rauhassani.


2 kommenttia:

jaamo kirjoitti...

Minulla oli blogi seurannassa. Mukava kuulla pitkästä aikaa! :)

Timppa kirjoitti...

Joo, täällä ollaan. Jos vaikka saisi enemmänkin tekstiä aikaan.