torstai 4. marraskuuta 2010

Suojatiepyöräily

Hesarin Omakaupunki-sivuilla oli juttu suojatiellä pyöräilystä. Juttuun haastatellun poliisin mukaan pyöräilijät eivä tunne suojatiesääntöä ja ajavat suojatiellä, vaikka ei saisi. Varmaan totta, mutta tuo suojatiesääntö on hieman hämärä. Lisäksi suojatie usein katkaisee pyörätien, jolloin säännön mukaan pitäisi nousta pyörän päältä ja taluttaa fillari. Tai, jos ymmärsin oikein, voi ajaa, mutta tällöin pitää väistää autoilijaa. On kyllä vähän sekava sääntö. Keskustelu tuon artikkelin yhteydessä käy ainakin vilkkaana ja rakentavana, kuten aina.

5 kommenttia:

riikka henttonen kirjoitti...

Hei, tästä asiasta tuli keskustelultua juuri Facebookissa. Eli jos pyöräsuojatiellä on vihreä, se ei merkitsekään vihreää, vaan pitää väistää oikealta tulevaa autoa. Mitä tuo "pääsääntöisesti" pyöräilijän pitää väistää autoa? Milloin pitää, milloin ei? Miksi poliisit eivät mene valvomaan että autoilijat noudattaisivat liikennesääntöjä? Esim. menisivät valvomaan että autot antavat tietä jalankulkijoille suojatiellä, eivätkä ajaisi yhtään hiljentämättä takaa/ edestä ohi samalla kun on suojatiellä? Olen kyseiseen liikennepoliisin ollut yhteydessä, mutta en tiedä mentiinkö pyynnöstäni koskaan valvomaan ja sakottamaan autoilijoita, jotka vastoin liikennesääntöjä toimivat.

mikäli sellainen sääntö on, että pyöräilijän tulee pyöräsuojatiellä väistää autoa, on se pielessä ja pitää liikennelakiin saada muutos.

riikka henttonen kirjoitti...

Sitä perustellaan varmaan "pyöräilijän suojelemisella" kun autoilijat eivät kiinnitä huomiota pyöräilijöihin, mutta yhtälailla pyöräilijät ylittävät suojatien olettaessaan, että autoilijat väistävät, enkä tiedä tavoittaako tämä sääntö edes mitenkään kaikki pyöräilijöitä. Liikennevalistusta on helpompi antaa autoilijoille.

Antti Poikola kirjoitti...

syvä huokaus...

Viimeksi elokuussa poliisi oli samalla asenteella liikkeellä: http://pyorailyahelsingissa.blogspot.com/2010/08/poliisi-jakaa-vaaraa-tietoa.html

Timppa kirjoitti...

Tänäänkin töistä kotiin polkiessani rikoin lakia monta kertaa ja törkeästi ajoin katujen yli suojateitä pitkin.

Timo kirjoitti...

Ei suojatie voi katkaista pyörätietä, vaan silloin se suojatie on pyörätien jatke. Vanhasta laista: "Milloin pyörätien jatke sijaitsee suojatiemerkinnän keskellä, suojatiemerkintä korvaa katkoviivat."

Aika paksu on tuo poliisin väite siitä että kaikki jatkeet olisi merkitty ja etenkin "Pyörällä saa ajaa suojatiellä vain, jos se on merkitty pyörätien jatkeeksi". Tuo lakimuutoshan tuli vasta nyt kesällä voimaan ja siirtymäaikaa vanhojen merkintöjen uusimiseen on vielä yli 7 vuotta.